De draaitafels

De ‘Draaitafels’ of platenspelers, speelden uiteraard een cruciale rol in de geschiedenis van Radio Grensland. In de opname studio bij Jac Verboeket op Boshoven in Weert, moesten we ons behelpen met een allegaartje van apparatuur:

Een draaitafel van Henk, een mengpaneeltje van Leon, nog een draaitafeltje van Pierre, een cassettedeckje van deze en een microfoon van weer een andere…

Nu in 2013 zou zelfs de kringloopwinkel het niet meer willen hebben, maar in 1981 waren wij er BLIJ mee en TROTS op !!!!

Toen we eenmaal de eerste studio’s achter de kantine op de Weertersteenweg betrokken, hadden we naargelang de inkomsten stegen, de beschikking over steeds betere draaitafels.

Via diverse omzwervingen waren we aanbeland bij 2 Technics draaitafels….. SNAAR aandrijving, dus GEEN SNELSTART…

Nu is SNELSTART wel erg handig, maar niet noodzakelijk als je een beetje bij de les blijft: Je zet de naald op de plaat, luistert via de hoofdtelefoon tot de eerste toon, en draait dan VOORZICHTIG de plaat ANDERHALVE SLAG terug. TIMING: DAAR KOMT HET OP AAN !

Uit de afdeling waar een WIL is, is een WEG, is het perfect mogelijk om met zeer bescheiden middelen radio te maken, misschien zelfs wel veel leuker dan met de techniek van vandaag de dag…

Maar toch… SNELSTARTERS waren de droom van iedere DJ, maar DUUR !
Er werd veel gezeurd bij de raad van beheer, maar zij hielden zo lang mogelijk de boot af, er kwam wel geld binnen, maar het ging er ook net zo hard weer uit. Apparatuur, banden, cassette’s, Sabam, stookkosten, platen enz enz..

Er stroomde nog heel wat water door de Maas voor het zover was, maar op een goede dag kwam technicus Stefke van de Welle met een BIG SMILE verkondigen dat we eindelijk ECHTE snelstart draaitafels zouden krijgen:

de TEKSONOR DISCO PRO DK-902……… NOOOIT VAN GEHOORD !

Gekocht bij Radio Limburg in Bree, een zaak met enkel kwaliteits spul, dus dat moest wel goed zijn. Ze waren zwart en hadden een GLAZEN draaiplateu, WAUW ! En waren we er blij mee? Ja hoor, zeker in het begin, nieuw speelgoed is altijd leuk !

Ze voldeden, maar bijvoorbeeld de toon-arm voelde toch een beetje fragiel aan, het waren wel HIGH END spullen, maar niet echt gemaakt voor het (zware) radio werk, waarbij het regelmatig voorkwam dat de DJ van dienst de naald op de plaat GOOIDE, in plaats van deze er netjes voorzichtig op te leggen.

Erg lang hebben ze dan ook geen dienst gedaan, toen het kon, zijn we toch maar overgeschakeld naar de TANK onder de draaitafels: de TECHNICS SL 1200 MK II, niet kapot te krijgen en zelfs vandaag de dag nog in zeer vele studio’s te vinden!

We hebben lang moeten zoeken om nog iets terug te vinden over de TEKSONOR, als we ze bewaard hadden, hadden ze nu waarschijnlijk een aardige museum waarde !

Geef een reactie